6 tips voor de perfecte verhuisplanning
1. Voor huurders: denk aan de opzegtermijn
Huur je? Let dan op de opzegtermijn van drie maanden. Die begint te lopen op de eerste dag van de maand die volgt op de verzendingsdatum van je aangetekende brief, waarin je de verhuurder op de hoogte brengt van je plannen. Vraag hem of haar om langs te komen om de sleutels te overhandigen. Maak een plaatsbeschrijving of overloop de beschrijving die bij de start van je overeenkomst is opgemaakt. Lees hier hoe je een goede plaatsbeschrijving maakt.
2. Regel televisie, internet en telefoon
Breng je operator minstens vier weken voor je verhuis op de hoogte van de adreswijziging. Check de website van je operator voor meer info. Regel ook de aansluiting op je nieuwe adres. Is er daar nog geen aansluiting? Regel dat zo snel mogelijk. Want naast het papierwerk, is er ook de installatie zelf die moet gebeuren.
Lees ook: “Mannen blijven langer bij de ouders wonen”
3. Breng elektriciteit, gas en water in orde
Je moet je watermeter ofwel overdragen aan de nieuwe bewoner ofwel laten afsluiten. Op de website van je watermaatschappij vind je alle informatie. Denk ook aan de overdracht van elektriciteit en gas. Neem contact op met je leverancier en regel ook gas en elektriciteit op je nieuwe adres!
4. Met of zonder verhuisfirma?
Wil je beroep doen op een verhuisfirma? Reserveer die dan op tijd. Idem voor het huren van een verhuiswagen. Waarschuw ook de politie als de verhuiswagen veel ruimte inneemt om te parkeren. De politie zorgt dan voor borden om een strook vrij te houden voor jouw woning.
Tip: Geen zin om zelf met dozen te sleuren? Zoveel kost een verhuisfirma.
5. Regel je briefwisseling
Vraag enkele weken voor de verhuis Verhuisdienst aan bij bpost. Deze dienst stuurt je post automatisch naar je nieuwe adres en meldt je verhuis tijdig aan de belangrijkste leveranciers in België.
6. Ruim op!
Plan een laatste trip naar het containerpark of de kringloopwinkel. Begin twee weken voor de verhuis al met inpakken. Wacht uiteraard tot op het laatste moment met het inpakken van spullen die je veel gebruikt of meteen nodig hebt. Idem voor de poetsproducten!
Tip: Meer tips voor jouw verhuis? Lees ze in deze Verhuisplanner op maat.
De 5 meest gemaakte fouten tijdens het verhuizen
Je hebt altijd meer spullen dan je denkt. Probeer van te voren een realistische inschatting te maken van het volume van je inboedel. Veel mensen vergissen zich in de hoeveelheid, waardoor ze vaker moeten rijden met de verhuiswagen. Dit kan aardig in de kosten lopen als je professionele verhuizers hebt ingehuurd.
– Te grote meubels
Een bank of kast is vaak groot en onhandig. Het kan een onaangename verassing zijn, als blijkt dat de kast of bank niet door de deur past. Meten is weten! Denk hier van te voren goed over na en haal de meubels die je zelf of door een monteur in elkaar heb laten zetten uit elkaar. Dit scheelt op de dag zelf een hoop werk.
– Te zware meubels
De wasmachine en droger zijn niet alleen heel onhandig verhuizen, maar vooral erg zwaar. Laat de zware dingen bij voorkeur door een professional verhuizen om ongelukken, schade en blessures te voorkomen. Een verhuizing van alleen grote meubels doen de verhuizers veelvuldig.
– Chaos
Maak alles verhuis klaar, dit zorgt ervoor dat er geen chaos ontstaat. Zet alle spullen bijvoorbeeld per kamer bij elkaar en label alles zodat de verhuizers weten waar de spullen naartoe moeten. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk verhuisdozen.
– Te veel spullen
Ga je kleiner wonen, neem dan alleen de spullen mee die passen. Veel mensen nemen al hun meubels mee naar hun nieuwe huis, waar bij aankomst blijkt dat er geen ruimte is. Dit kost extra tijd voor de verhuizers. Maak daarom van te voren een goede tekeningen met de juiste afmetingen. Zo kan je een goede inschatting maken van wat er wel of niet gaat passen.